MPM Prototypframtagning

Byggbilder från verkstan. Uppdateringar enligt nedan.
OBS! En hel del tunga men intressanta bilder på denna sida.

Back to MPM



Uppdateringar:

02-01-30 Ram och axlar
02-03-15 Styrning
02-03-30 Däck
02-04-10 Motorinbyggnad
02-05-10 Hytt och hyttinfästning mot ram
02-07-01 Bränsle och hydraulolje-tank
02-07-05 Avgassystem
02-10-15 Karosseridetaljer
02-11-25 Motorhuv och hytt
02-01-20 Hytt monterad på maskin

03-03-01 Hytt med inredningsdetaljer


Axlar

2st Range Rover framaxlar modifieras för att bli pendelupphängda och höjt styrstag.


Ram / chassie

Ramen består att ett fyrkantrör, 120x120x10 mm 4.5 meter långt, där upphängning för framaxel och senare även motor och svängkrans för kran och hytt är fast monterade. Bakaxelns upphängning är monterad mot ett större fyrkantrör, 140x140x8 mm, 1.5 meter långt, som träs på det längre mindre röret. En hydraulcylinder med 800mm slaglängd styr hjulbasen som blir varierbar mellan 2.4 - 3.2 meter. Detta för att få en så smidig maskin som möjligt när det är trångt men också möjlighet till bra viktfördelning med last.

Axlarna är monterade på ramen med två ledlager. Axlarnas pendelvinkel mot ramen styrs av parvis monterade hydraulcylindrar. Detta ger att hela maskinen kan åka på sidlut med 16 graders lutning med horisonterat chassi, eller ett hjul upp på ett 85cm högt hinder med resterande hjul på marken. Hela maskinen snedställs -även lasten, vilket ger bättre säkerhetsmarginal mot tippning än om bara hytt och kran snedställs.

 

 

 


Styrning.

Tack vare styraxlar fram och bak kan man i olika styrmoder i systemet få olika köregenskaper. Vid transportmod styrs endast framhjulen. Alternativen är sedan parallellmod och invertmod, se bilderna nedan.

Förhöjt parallellstag med nya infästningar mot styrspindlarna för bättre markfrigång.

 

Svängradie blir ca: 3,5 meter med minsta hjulbasen 2,6 meter.

 

Krabbstyrning medger möjlighet att köra med bakre hjulparet bredvid främre om markbärigheten är dålig och risk för markskador stor.


Däck

Något av det viktigaste på en terränggående maskin som denna är förstås däcken. Maskinen bör vara smal för att komma fram där det är trångt men ge lågt marktryck om det är dålig bärighet. Mycket tanke läggs sålunda ner på däckval. Något som är styrande är förstås bultcirkeln. Används 15 eller 16 tums fälg kan billiga range rover fälgar användas.

Alternativ 1
Smala, höga 800x220x16, -billiga.

Alternativ 2
Breda, låga 750x400x15, -billiga.

Alternativ 3.
Lagom breda, hyfsat höga, 830x320x16, -lite dyrare.

 

Alternativ 1 och 2.

 

Alterantiv 3.


Motorinbyggnad

En adapter och egentillverkad axel binder samman hydraulpump och dieselmotor. Motorn placeras snett med pumpen bakåt eftersom oljetanken hamnar bakom framaxeln. Hytten kommer sitta något excentriskt mot höger sida och kranen på vänster. Med motorn på vänster sida får man ett bra insteg i hytten och även bra sikt ner på marken framför maskinen vid grävning körning i terräng.

 

Motor med främre delen av en VW-standard växellåda för att få med svänghjul och lamell för överbelastning. Egentillverkad adapter binder pump och motor samman.

 

Motor-ram med motor och kylare monterad.

 

Hasplåtar kommer monteras på sidor och under motorram.

 

Motorramens infästning mot chassiet.

 

Stege och plattform för enklare insteg i hytt kommer hamna på höger sida om motor.


Hytt och hyttinfästning mot ram

Eftersom hytten sitter monterad bredvid kranarmen och svänger med hytten blir hytten relativt enkel att bygga. Den behöver inte vara så stor eftersom stolen kan vara fast monterad. Bra sikt och så bra utrymme som möjligt är viktigt men hyttens form och funktion är lika viktig. Eftersom frontrutan skall skjutas upp i hyttens tak ställs måttkraven på hyttens höjd kontra längd. I taket monteras värmepaket med fläkt. Takfönster med lampor monterade framför denna för att inte få ljusreflektioner från lamporna in i hytten (likt valmet skördare). Hytten lutar 5 grader bakåt för att få en lite mer fartig känsla. Dessutom sparar man plats eftersom stolens ryggstöd oxå lutar svagt bakåt. Hytten kläs med 2mm plåt och 5mm härdat glas i sidorna. Framrutan blir 8mm Lexan margard, visserligen inte godkänd för skördarapplikation pga kedjeskott men när jag den dagen fått på ett aggregat är det enkelt att byta till 12 eller 18mm som gäller enligt senaste rön.

Hyttstomme uppbyggd med 1 1/4" och 2"- rör.

 

Hytten blir placerad 100mm förskjuten åt höger eftersom kranen sitter på vänster. Sikten framåt blir mycket god tack vare kombinationen med vinklad motorplacering. Ett antal förslag på olika lösningar på svängkrans togs fram. Att sitta i hytten och känna ett 'klonk' när man sätter skopan i backen eller lyfter en stock kan inte accepteras så mycket tid ar lagts ned på denna. Slutlig lösning blev dock en helt annan med dubbla spårkullager och en trumma som väger kilon, men kraftspel stämmer och lagringen är ihålig vilket var ett krav för att man skall kunna dra slang i centrum för större arbetsområde, - 2varv?

 

Hytten blir 200mm högre monterad än min enkla förstudie för 6 månader sedan. Hytten blev även 250mm smalare resp kortare än tänkt vilket inte känns riktigt bra.
Hyttens yttermått blir, bredd:760mm höjd: 2000mm längd: 1000mm. Frihöjd invändigt 1600mm.

 

Svängkransens trumma är fast mot ramen vilket gör det möjligt att montera en rullkedja på trumman som en på överdelen monterad hydraulmotor driver kran/hytt runt.

 

Svängkransen bultas mot en ring som svetsas fast på ramen. Hytt och kraninfästning blir mot en större plåt som kommer i bilden sett kompletteras med ett 220mm hål för slang och kabel i centrum på kransen. Skärning av plåtarna, 15mm, och borrning sker som de mesta speciallösningarna i egen verkstad.

 

Svängkransen bultad mot fastpunktad ring på ramen. Övre plåt bultad med 18 st M16. En fördel med att hytten sitter så högt monterad är att jag kommer få plats med lite större hydraul och dieseltank, dubbla batterier, ventiler för bärarens funktioner, ellådor och styrsystem. De flesta komponeterna har fått en preliminär placering nu och detta känns mycket bra. Låg tyngdpunkt fås eftersom tankar kan placeras relativt lågt till hela maskinens bredd. Detta hade inte varit möjligt om maskinen hade varit midjestyrd eller saknat möjlighet till nivellering som förstås gör det möjligt att passera lite större hinder med hjulen och sedan via tiltning få över tankarna. Hydraultanken kommer hamna på maskinens högra sida och dieseltanken på vänster.

 


Bränsletank

Tankarna är byggda i 2mm plåt. Bränsletanken är helsvetsad. En enkel plåtbockningsmaskin fick konstrueras för att bocka svepet runt tankarna.

Sugrör från mitten av tanken för att klara sidolutningar. Påfyllningsröret är draget genom hela tanken för att bränsle inte skall rinna ur dräneringen i tanklocket som sitter monterat på maskinens vänstra sida. Detta löstes senare på annat sätt vilket gjorde röret onödigt.

Bränslenivågivaren är monterad i topplåten av tanken.
Tankvolym, på grund av utrymmesskäl, 40 liter.

Tankplacering centralt på maskinen för att inte påverka stabiliteten då tanken blir tom.


Hydraultank

Hydrauloljetankens lock fungerar även som inspektionslucka.


Tack vare det bockade svepet reducerades antalet kritiska svetsar.

Hydraultanken är försedd med luftfilter, påfyllningslock, returfilter, termometer, temperaturgivare för visare i hytt, nivårör med nivåvakt, suganslutning 2 1/2", dräneringsanslutningar 3x 3/8", bottenplugg och skvalpplåt.

 

Skvalpplåt och suganslutningsrör med snedkapad ände. Suganslutningen är monterad 4cm ovanför tankens botten. Med tankens sneda bottenplåt och skvalpplåtens utformning endast halvvägs upp på den sneda botten kommer oljans väg bli längre och avluftningen god även om tanken är i det närmaste kvadratisk.


Avgassystem

Ljuddämparen är monterad under hytten och avgasröret mynnar ut vid lastgrinden. Förhoppningsvis skall detta ge en tyst maskin där man kan arbeta framför maskinen vid grävningsarbeten med öppen dörr/frontruta.


Karosseri

Plåtar har tillverkats för att ge en harmonisk form och avvisande / skyddande egenskaper. Plåtar på sidorna runt hjulen är borttagbara för god åtkomlighet till slangdragning upp i svängkrans och mellan ventilpaket / kylare m.m. Hasplåt under tankarna är borttagbar för god åtkomlighet till tankanslutningar.

Tiltvinkel 15 grader vänster.

Tiltvinkel 15 grader höger.

Bakram med skyddsbågar.


Motorhuv.

Motorhuven består av en grundram av rör som är klädda med 2mm-plåt. Insteg till hytt från höger sida. Grillen som består av fyra rör. Dessa har bockade plåtar svetsade på baksidan vilka styr undan grenar som kan komma in i grillen. Detta för att skydda kylaren som sitter direkt bakom. Huven är helt tät bakåt och åt sidorna. Kylarfläkten kommer jobba med två hastigheter där minhastigheten ger tillräckligt luftflöde för att kyla motorn utvändigt, grenrör, turbo etc. Luften trycks ut över framaxeln genom galler.

Fast insteg med enkel och stabil utformning. Huven låses upp med skjuthandtag och lyfts upp/framåt. Gångjärnen sitter förskjutna in i grillen, -allt för utseendets skull. Halkskydd är förstås ett måste, liksom välplacerat handtag.


Hytt.

Hytten designades redan i maj 2002. Alternativet klämlist i rutorna valdes för designens skull. Limmade rutor hade sett mer modernt ut men då hade den runda formen varit tvungen att dekaleras upp vilket inte hade blivit lika snyggt. Den breda bakre stolpen tillsammans med det höga taket inger styrka och säkerhet. Med färgsättning som följer bakre stolpen kommer hytten mer se ut som ett fräckt solskydd mer än en hytt.


Alla plåtar har mallats upp med wellpapp. Med hjälp av vit tuschpenna och gassvets kunde plåtarna skäras ut relativt enkelt och exakt i den egna verkstan. Ett galler skyddar takfönstret liksom lamporna som monteras frampå hyttaket.



Hyttinredning

Hyttens tak sedd från operatörsplats. Innerbelysning och högtalare, takfönster med galler och visarinstrument med radio ovanför dörren/framrutan.
Även 2kg brandsläckare är monterad till vänster i taket.


I bilden nedan syns dörren stängd. Framrutan limmas på ramens utsida. Den röda lampan till höger är en varningslampa som är kopplad till maskinkontrollsystemet. Med olika blinkningar, frekvens eller lystid, informeras föraren om status för olika funktioner. Är t.ex. styrspakarnas funktion bortkopplad lyser lampan konstant. Hög blinkfrekvens används för allvarliga situationer liksom låg frekvens för att mera informera om en status. 'Intelligenta reläer' från Moeller electronics tar hand om hela maskinstyrningen förutom start och stopp av dieselmotorn.

Spakar och paletter

Med de två minispakarna, som är kopplade till tre gamla EHC4000, eller IPS4-boxar som de också kallas, styrs kran, maskinkörning -fram/back/styrning/chassihorisontering, optioner som rototilt, schaktblad, dumperflak m.m. Olika 'moder' väljs för spakarna med knappsatserna, vilket ger att man kan styra totalt 8 resp. 6 funktioner proportionellt. Knappsatserna används även för att tända lampor, köra vindrutetorkaren eller styra dieselmotorvarvtalet.
En hel del tid har lagts på att få en bra ergonomi med spakar och knappar. En palett för vart armstöd med joystick och knappsatser med 15 microbrytare, och 3-5 lysdioder för statuskontroll. Avslagsbrytare på höger palett för att stänga av spakarnas funktioner då man går ut ur hytten, av säkerhetsskäl.